Güney Okyanusu Gözlem Sistemi (Southern Ocean Observing System-SOOS), Antarktika Araştırmaları Bilimsel Komitesi (SCAR) ve Okyanus Araştırmaları Bilimsel Komitesi (SCOR)’nin uluslararası girişimleri sonucunda, Avustralya Tazmanya Üniversitesi Deniz ve Antarktika Araştırmaları Enstitüsü (IMAS) tarafından düzenlenen Uluslararası Proje Ofisi'nin açılışıyla 2011 yılında resmi olarak kuruldu.
SOOS topluluğu tarafından tanımlanan misyon ve hedefler doğrultusunda, birlikte çalışan paydaşlar ve katkıda bulunanlardan oluşan bir ağ oluşturmak, Güney Okyanusu için çok disiplinli bir gözlem sisteminin tasarımı ve uygulamasının kolaylaştırma dahil 5 Yıllık Uygulama Planında yakın gelecekteki planlarını belirtmektedir.
İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımıcımız, aynı zamanda Kutup Bilimleri ve Kutup Lojistiği Birim Müdürümüz Prof. Dr. Burcu Özsoy’un kaleme aldığı, SOOS Haberleri’nde yayımlanan makalede; Türk Antarktika Seferleri kapsamında Türkiye’de gerçekleşmekte olan Kutup Araştırmalarına yer verilmiştir.
1960’lı yıllara uzanan Türk Kutup Araştırmalarının tarihçesinden başlayarak, 1995 yılında Türkiye Cumhuriyeti olarak Antarktika Anlaşmalar Sistemine dahil olmamız, ilerleyen yıllarda düzenli olarak Antarktika’ya düzenlenmeye başlanan Ulusal Antarktika Bilim Seferleri ve araştırmalar kapsamında hayata geçen makaleler başta olmak üzere, Türk Kutup Araştırmaları ve bu doğrultudaki ulusal ve uluslararası kazanılan gelişmeler, kronolojik bir sıralama halinde ilgili makalede yer verilmiştir.
Türkiye’de her geçen gün büyümekte olan Kutup Araştırmalarına olan bilimsel çalışmaların ve toplumsal ilginin artmasına paralel olarak;
- Kutup seferlerinin koordinasyonu ve lojistiği,
- Bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmalarına destek,
- Türkiye'nin kutup araştırma kamp(lar)ını ve istasyon(lar)ını işletmek,
- İlgili kuruluşlar arası iletişimi kolaylaştırmak ve ikili uluslararası iş birlikleri yürütmek,
- Kutup bölgeleri konusunda ulusal ölçekte farkındalık yaratmak,
- Kutup bölgelerinde ulusal ve uluslararası bilimsel diplomasiyi gerçekleştirmek ve Türkiye'nin uluslararası arenada temsil ve bilimsel katılımını artırmak
başta olmak üzere, teknolojide bilim, araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürüten bir arayüz olarak hizmet vermek ve iklim değişikliği konularında farkındalık yaratarak sürdürülebilir bir aksiyon planını hayata geçirmek, Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün (KARE) vizyon ve misyonları doğrultusunda kamuoyu ile paylaşılmıştır.
Haber detayı için ilgili kaynağa buradan ulaşabilirsiniz: https://soos.aq/news/turkish-antarctic-expeditions