Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bulunan; TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri, TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TÜBA-TESEP’ten (Bilimsel Telif Eser) oluşan “TÜBA Ödülleri” sahiplerini buldu.
Üç farklı kategoride dört bilim insanı TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü’ne, dört farklı alanda ve ayrıca bu yıla özgü olmak üzere kutup çalışmaları alanında da dört bilim insanı dahil toplam 31 bilim insanı TÜBA-GEBİP Ödülü’ne ve sekiz eser de TÜBA-TESEP Ödülü’ne layık görüldü. TÜBA bilim insanlarını teşvik, takdir ve ödüllendirme misyonu kapsamında her yıl verilen TÜBA-GEBİP Ödülü’nü 2020 yılında; 21 farklı üniversite ve iki kurumdan toplam 31 üstün başarılı genç bilim insanı kazandı. Böylece şimdiye kadar TÜBA-GEBİP Ödülü kazanan bilim insanı sayısı 539’a yükseldi.
TÜBA GEBİP Ödülü bu yıl; Konseyce stratejik ve ulusal öncelikli alan olarak belirlenen “Antarktika Bilimsel Araştırma ve Bilim Üssü Projesi” kapsamındaki “TÜBA-GEBİP Kutup Çalışmaları Ödülü”nün sahibi bilimsel araştırma, proje ve çalışmaları olan 4 farklı üniversite ve kurumdan 4 üstün başarılı genç bilim insanı da yer alıyor.
TÜBA GEBİP Kutup Çalışmaları alanında, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdür Vekili, aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Burcu ÖZSOY üstün başarısı ile ödüle layık görüldü.
Doç. Dr. Burcu ÖZSOY, 2005 yılında başladığı kutup çalışmaları kariyerine A.B.D.’de doktorasını Antarktika Deniz Buzu uzmanlığıyla tamamlayarak başladı. Kerelerce kuzey ve güney kutuplarına gitmiş olan Özsoy, ülkemizde ilk kurulan İTÜ Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi’nin kurucu müdürlüğünü 2015 – 2019 yılları arasında, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdür Vekilliğini ise Enstitünün kurulumundan bu yana başarılı bir şekilde sürdürmektedir. Ülkemizin Ulusal Kutup Bilim Programının çıkarılmasında, ülkemizin Ulusal Antarktika Bilim Seferleri’nin icra edilmesinde sefer yürütücüsü, sefer lideri ve sefer koordinatörü olarak, Antarktika’daki çalışmalarımızın başarıya ulaşmasında büyük katkıları olmuştur. Son dört yılda yürütmekte olduğu kutup projeleri ile yetmişin üzerinde bilim insanı ve araştırmacımızın hem Antarktika hem Arktik bölgelerine gitmelerinde önemli rol oynamıştır. Ayrıca genç neslin kutup bilinciyle büyümesi yönünde, Tuzla Belediyesi bünyesinde Şelale Park’ta ülkemizin İlk Kutup Bilim Evi’ni açmak üzere bilimsel katkılarda bulunmuş, ilkokullardan üniversitelere birçok öğrenci gruplarının kutup araştırmaları kulübü kurmasına vesile olmuş, ülkemizin kutup çalışmalarını uluslararası arenada ve toplantılarda temsil etmiş, onlarca lisansüstü öğrencisinin kutup alanında çalışmasını sağlamış, ülkemizin ilk kutup belgesellerinin çekilmesinde emeği geçmiş, birçok kutup bilimleri konusunda yayın çalışmalarına katkı sunmuş, Türkçe kutup kitaplarının oluşturulmasında ve ülkemizin Kutup Bölgeleri hafızası ve tecrübesi kazanmasında önemli rol oynamış bir bilim insanımızdır.
Ayrıca TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nden Doç. Dr. Kamil Boratay ALICI üstün başarısı ile “Mühendislik Bilimleri” alanında ödüle layık görüldü.
Ödüllerin tümü, ilerleyen günlerde belirlenecek tarihte, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek törenle Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından sahiplerine verilecektir.
Detaylı bilgi: http://www.tuba.gov.tr/tr/haberler/akademiden-haberler/2020-yili-tuba-odulleri-aciklandi