Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı yürütücülüğünde bu yıl yeniden İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yapılan, milyonlarca teknoloji tutkununu bir araya getiren TEKNOFEST, 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti. TEKNOFEST’in kapanış töreni Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın da katılımlarıyla İstanbul Atatürk Havalimanında gerçekleştirildi.
TÜBİTAK’ın 14 yarışmasında derece alanlar da TEKNOFEST ana sahnesinde ödüllerine kavuştu. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve ilgili yarışmalardan sorumlu birim yöneticileri ile yarışmalarda ödül alanlar hatıra fotoğrafı çektirdi.
TEKNOFEST'in önde gelen paydaşlarından TÜBİTAK bu yıl da 14 yarışma düzenledi. Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması, Çip Tasarım Yarışması, Dikey İnişli Roket Yarışması, Hyperloop Geliştirme Yarışması, Liseler Arası Efficiency Challange Elektrikli Araç Yarışları, Uluslararası Efficiency Challange Elektrikli Araç Yarışları, Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması, Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması, Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması, Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması, Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları, Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması, PARDUS 21 Hata Yakalama ve Öneri Yarışması, Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması ile gençler bilgi ve becerilerini ortaya koydu. Geçen yıl Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda alanlarda birinci olanlar arasından seçilen 3 lise öğrencisi, ödül getiren projelerini Antarktika'da test etme imkanı bulmuştu. Bu yıl da bu uygulama devam ettirildi. Bu yıl ek olarak bir öğrenci de Arktik seferine katılacak.
TÜBİTAK Standı TEKNOFEST’e Damga Vurdu
2018 yılından beri TEKNOFEST'te yarışlarıyla yer alan TÜBİTAK, Festival Alanı I Blok'ta çeşitli etkinlikler ve sergi ürünleriyle birlikte 950 metrekare standıyla katılımcılarını ağırladı. Stantta, TÜBİTAK RUTE'nin geliştirdiği Eskişehir 5000 Elektrikli Ana Hat Lokomotifi ve Özgün Motor maketleri sergilendi. TÜBİTAK SAGE ise yeni nesil güdüm kiti GÖKÇE ve KUZGUN füzeleri ile TÜBİTAK standında yerini aldı. Stantta ziyaretçiler, yıl sonunda uzaya fırlatılması planlanan haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A ve 15 Nisan'da uzaya fırlatılan yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu İMECE maketini inceleme fırsatı buldu. TÜBİTAK UME, manyetometre, pitot tüp, rubidyum tabanlı atomik saat ve tork çubuğunu stantta sergiledi. TÜBİTAK ULAKBİM de PARDUS 21.4 GNOME, PARDUS ETAP, PARDUS Kurumsal Ürün ailesi ile stantta yerini aldı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal başta olmak üzere TÜBİTAK uzmanları da TEKNOFEST boyunca kurum standında ziyaretçilerin sorularını yanıtlayarak onlarla fotoğraf çektirdi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TEKNOFEST boyunca hem stantları gezdi, hem de ziyaretçilerle sohbet etti, onların sorularını yanıtladı. Özellikle çocuklarla birebir ilgilenen Mandal, atölye çalışmalarını ve bilim şovlarını da yakından takip etti.
TÜBİTAK Başkanı özellikle TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışmalara katılan gençleri hiç yalnız bırakmadı. Hem yarışmalar sırasında hem de TEKNOFEST’te onlarla birebir ilgilendi, uzun sohbetler gerçekleştirdi.
Yabancı Konuklar TÜBİTAK Standını Gezdi
Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK standında Libya Milli Birlik Hükümeti Sanayi ve Maden Bakanı Ahmed Ali Ömer, Malta Gençlik, Araştırma ve İnovasyondan Sorumlu Parlamento Sekreteri Keith Azzopardi Tanti ve Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği (WAITRO) Genel Sekreteri Dr. Paul Burrows’u ağırladı. İkili görüşmelerde iş birliklerinin artırılması konusu masadaydı.
TÜBİTAK BİLGEM, festival kapsamında METAVERSE etkinliği, YİTAL Deneyim Alanı ve BİL BUL Kriptoloji başlıklarında faaliyetler gerçekleştirdi. TÜBİTAK BİTO Bilim Merkezleri, Havacılıkta Biyomimikri, Rotokopter, Robo Arena, Muhteşem İnsan Anatomisi, Çanta Boyama, Bilim Gösterileri, Hologram, Takımyıldızı Dürbünü, Deprem Uyarı Sistemi, Sanal Gerçeklik Gözlüğü gibi renkli etkinlikler düzenledi. Bilim Genç Bilgi Yarışması da katılımcılara heyecanlı anlar yaşattı. DENEYAP Atölyeleri ise Deneyap Kart ve Arduino Kontrolcü Kartları ile Hobi Devreleri, Aerojel Granül ile Ellerin Hidrofobik Yapılması Deneyi, Pervane Çalıştırma, Hidrofobik Kum Deneyi, Rüzgar Türbini ile Enerji Elde Edilmesi, Plazma Küresi ile Floresan Yakma, Şifre