Dördüncü Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi (TASE-IV) Başladı

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM KARE koordinasyonunda gerçekleştirilecek Dördüncü Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi (TASE - IV) başladı .

Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan TASE - IV çerçevesinde 26 Haziran 2024 tarihinde İstanbul’dan Oslo’ya yola çıkan Türk Bilim Ekibi, Oslo’dan Norveç’in Tromso Şehri’ne geçti. Ekip, Norveç bayraklı “R/V PolarXplorer” (Ice Class 1C) isimli Bilimsel Araştırma Gemisi’ne geçerek, sefer sürecine 71 derece enleminden başlayacak. Sefer süresince 16 proje hayata geçirilecek. 24 istasyonda durularak bilimsel araştırmalara öncülük edecek örnekler alınacak. Planlamalar doğrultusunda deniz buzu hattına kadar çıkılmasının ardından dönüşe geçilerek 25 Temmuz 2024 tarihinde Svalbard adalarında bulunan Longyearbyen Şehrinde gemi seferi sona erdirilecek. Buradan Türk bilim ekibi ülkemize bilimsel örneklerle dönecek. 

Sefer Ekibi içerisinde 9 Türk ve Bulgaristan ile Şili’den 2 Yabancı Misafir Araştırmacı olmak üzere toplam 11 kişi bulunuyor. Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, TÜBİTAK, Bulgaristan Antarktik Enstitüsü, İtalya Kutup Bilim Enstitüsü, Şili Antarktik Enstitüsü ve Şili Austral Üniversitesi’ne ait 16 tane deniz bilimleri projesi hayata geçirilecek.

Ulusal Kutup Araştırmaları, Uluslararası organizasyonlarda ülkemizin karar verici oluşumlarda varlığının güçlendirilmesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin bilimsel saygınlığının arttırılması çalışmalarına katkı sunuyor. Aynı zamanda Ulusal Kutup Araştırmaları ile gerçekleştirlen Ulusal Kutup Bilim Seferleri ve Faaliyetleri, ülkemizin yalnızca kendi coğrafyasında değil, küresel düzeyde de güçlü bilimsel potansiyelinin olduğunun gösterilmesini sağlıyor. 

Arktik Bölge 20 milyon km²’lik alanı içerisinde Arktik Okyanusu içermekle birlikte, Dünyanın hidrokarbon rezervlerinin de 1/3’üne ev sahipliği yapıyor. Küresel İklim Değişikliği sebebi ile azalan deniz buzları deniz canlı kaynakların bu bölgelere göç etmesine yol açarken aynı zamanda, Kuzey Okyanusu deniz yollarında yeni rotaların meydana gelmesine sebebiyet vererek, bölgenin deniz ticareti açısından önem kazanmasına yol açıyor. Kuzey Deniz Rotaları olarak adlandırılan bu yeni deniz ticareti rotaları, geleneksel rotalara kıyasla daha kısa oldukları için ekonomik yararlar sağlıyor.

Ülkemizin de taraf olduğu Svalbard (Spitsbergen) Antlaşması itibariyle bölgeye ilişkin bilimsel faaliyetlerin hız kazanarak devam etmesi sayesinde Ülkemizin, Bölge’nin kendine özgü koşullarına uygun organize edilmiş yönetimi ve güvenliğini tayin etmekten sorumlu Arktik Konsey’de Gözlemci Ülke Statüsünü kazanması için sağlam temeller oluşturuyor. Ülkemizin Svalbard Antlaşması’na taraf olması ile gerçekleştirdiği çalışmalar ve Arktik Konsey’de Gözlemci Ülke Statüsünü kazanarak Bölge’nin yönetimi ve güvenliğini tayin etmekte aktif rol alması ile Ülkemizin Global Arktik Bölge Politikaları’nda var olarak, uluslararası arenada Bölge’ye ilişkin haklarını arttırmasını sağlaması için gerekli iş ve işlemler Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonlarında sürdürülüyor.

02.07.2024
-A +A