Cumhurbaşkanlığı Staj Seferberliği ve TÜBİTAK STAR Programı Kapsamında KARE'deki öğrencilerimizden Mesaj Var

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü; Cumhurbaşkanlığı Staj Seferberliği TÜBİTAK Stajyer Araştırmacı Burs Programı çerçevesinde gelen ilk stajyer ve bursiyerlerin ile çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Farklı üniversitelerden staja kabul alan öğrenciler kutuplarda yürütülen bilimsel faaliyetlerin bir parçası olma fırsatı buldu.

Moleküler Biyoloji ve Genetik, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği, Çevre Mühendisliği ve Hukuk bölümlerinden gelen öğrenciler Arktik ve Antarktika bölgelerindeki bilimsel çalışmalar hakkında detaylı bilgiler edinerek kendilerini geliştiriyorlar.

Enstitü bünyesinde çalışmalarına devam eden öğrenciler aşağıdaki alanlar başta olmak üzere çeşitli alanlarda araştırmalar yapıyorlar;

  • Kutup araştırmaları veri merkezinin oluşturulması
  • Polar Cube-SAT uydu çalışmaları
  • Güneş radyasyonu ölçüm cihazlarının geliştirilmesi
  • Arktik ve Antarktika’daki moleküler biyoloji ve genetik alanında yapılan çalışmaların araştırılması ve geliştirilmesi
  • Çevre dostu yeni teknolojilerin araştırılması
  • Kutup veri bilgi girişlerinin yapıldığı ve tutulduğu yazılımların geliştirilmesi
  • Antarktik uluslararası mevzuatlarının incelenmesi ve güncel Türk hukuk kutup mevzuatının oluşturulması

Gelecek dönemlerde ise yeni stajyerler ile birlikte farklı alanlarda çalışmaların sürdürülmesi hedefleniyor.

 

2020-2021 yılı stajyer ve bursiyerlerden yorumlar:

Fatma Rumeysa UZUN, Gebze Teknik Üniversitesi

 ‘’Kutup araştırmaları yaparken sadece bir çalışma yapmaktan ziyade takım olmak, bilgilerimizi birleştirerek çözümler üretmek gibi çok farklı tecrübeler kazandım. Bu topluluk içerisinde yer almak gurur verici ve keyifliydi.”
 

Feride KARATEKİN, İstanbul Teknik Üniversitesi

“Dünyanın en büyük bilim laboratuvarı olarak bilinen Kutup Bölgeleri’nde yapılan çalışmalara bu kadar yakın olabilmek ve bu alanda bilimsel çalışmalar gerçekleştiren çok değerli bilim insanlarımız ile bir arada olma fırsatı elde etmek hayatım boyunca unutamayacağım bir deneyimdi.”
 

Muhammed Furkan BAYSAL, İstanbul Teknik Üniversitesi

“Kutupların tüm dünya milletlerini bir araya getirmesi gibi birçok farklı disiplinden gelen stajyer arkadaşlarla çalışma fırsatı bulduğum çok verimli olan bir staj oldu. Bütün takım arkadaşlarıma teşekkür ederim.”
 

Nadire Begüm KAZKAL, İstanbul Teknik Üniversitesi

“Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nde yaptığım staj bana kutuplarda nasıl büyük bir bilimsel araştırma potansiyeli olduğunu gösterdi. Ülkemizin, söz konusu bilimsel araştırmalarda yer alması ve gelecekte bu çalışmalarda yer alabilecek olmamız çok heyecan verici.”
 

Mert Metin SALCAN, Kocaeli Üniversitesi

“Staj süresince Ulusal Kutup Bilim Programı içerisinde büyük bir ailenin parçası olmaktan gurur duydum. Farklı alanlarda birbirinden değerli insanlarla bir arada olmak, ortak bir amaç doğrultusunda ilerlemek her açıdan tarifi olmayan bir deneyimdi.”
 

Furkan EKE, İzmir Ekonomi Üniversitesi

“Kutup Araştırmalarında Türkiye’nin de öncü ülkelerden olması amacıyla kurulan bu Enstitüde, alanlarında uzman araştırmacılar ve çeşitli disiplinlerden gelen stajyer arkadaşlarla bir sürü farklı projelerde ortak bir amaç doğrultusunda çalıştık. Gerçekten eşsiz bir deneyimdi ve böyle bir imkân tanındığı için çok minnettarım.”
 

Kader GENÇ, Atatürk Üniversitesi

“Her güne yeni bir heyecanla başlayıp günü yepyeni bilgilerle bitirdim. Bu alanda Türkiye’de öncü olan Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün içerisinde yer almaktan gurur duyuyorum ve staj sürecinde kıymetli bilgilerini benimle paylaşan, ilgisini hiç eksiltmeyen, her soruma cevap veren değerli hocalarıma bu imkânları bizlere tanıdıkları için çok teşekkür ediyorum.”
 

Yaren KARS, Hacettepe Üniversitesi

“Öncelikle, gerçekleştirmiş olduğum staj sürecinde değerli hocalarımıza bizlere sağladığı her türlü destek için teşekkür ederim. Birbirinden farklı disiplinlerden stajyer arkadaşlarımla birlikte Kutup Araştırmaları Enstitüsü’ne, özellikle ülkemizin Kutup Bölgeleri’nde söz sahibi olmasına katkıda bulunmak benim için bir gurur kaynağı oldu.”
 

Şevval Sena DİREKLİ, Sakarya Üniversitesi

“Bilişim sistemlerinin Kutup Araştırmalarındaki veriler üzerinde araştırmacılar ve bilim çalışmaları bazındaki önemini gözlemleyip bu alanda çalışma fırsatım oldu. Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün bize birçok alanda deneyim kattığı ve bu takımda yer aldığım için teşekkür ederim.”
 

Semiha ŞİMŞEK, Kocaeli Üniversitesi

“Öncelikle Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nde deneyimlerini bizlere aktaran hocalarıma teşekkür ederim. Kutup Araştırmaları ekibinde bulunmuş olmak, bana araştırma yeteneği kazandırmış olup ileride bu alanda çalışmalar yapmam açısından merak uyandırdı. Burada bulunmuş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.”

Fotoğraflar

02.07.2021
-A +A