Ulusal Antarktik Program Yürütücüleri Konseyi (COMNAP), Ulusal Antarktika Program yürütücülerinin (Antarktika Antlaşması Bölgesi'nde kendi hükümetleri adına ve Antarktika Antlaşması doğrultusunda bilimsel ve lojistik aktiviteleri yürüten kuruluşlar) ihtiyacı üzerine 1988 yılında resmi olarak kurulmuştur. Esas işlevi Ulusal Antarktik Programları bir araya getiren uluslararası bir birlik olarak çalışmalar yürütmektir.
COMNAP, Antarktika Antlaşması ve Antarktik Araştırmalar Bilimsel Komitesi (SCAR) gibi birçok üst düzey uluslararası topluluklarda önemli yere sahiptir. COMNAP’a yalnızca Antarktika Antlaşması ve Çevre Koruma Protokolü’ne imza atmış ülkeler katılabilmektedir. Ülkeler adına temsil görevinin ise Antarktika operasyonlarının bilim ve lojistikle yürütülmesinden sorumlu olan ulusal kurumlar (ulusal kutup operatörleri) tarafından gerçekleştirilmektedir.
COMNAP’ta tam üye olarak 30 ülke bulunmaktadır ve 14 Temmuz 2021 tarihinde yapılan toplantı sonucunda ülkemizin başvurusu kabul edilerek 31. üye olmuştur. (Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avusturalya, Belarus, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Çekya, Çin, Ekvator, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İtalya, Japonya, Kore, Norveç, Peru, Polonya, Rusya, Şili, Türkiye, Ukrayna, Uruguay, Yeni Zelanda)
COMNAP her yıl çeşitli projeler, seminerler, çalıştaylar gibi etkinlikler düzenlemektedir. Ayrıca lojistik ve bilimsel süreçlerin geliştirilmesi, ikili iş birliklerinin arttırılması, saha operasyonlarından daha yüksek verim elde edilebilmesi için üyeleriyle çalışmalar yapmakta, lojistik ve bilimsel faaliyetler için çeşitli rehber dokümanlar hazırlamakta ve ilgili çıktıları Antarktika Antlaşması Danışma Toplantısı’nda (ATCM) ve Çevre Koruma Komitesi’nde (CEP) tavsiye olarak sunmaktadır.
Ülkemiz bu oluşum içinde aktif olarak yer alarak, kutuplarda olan bilimsel araştırmalarını ve yabancı ülkeler ile yapılan iş birliklerini arttırmayı hedeflemiştir.