2017 yılında Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlatılan Ulusal Antarktika Bilim Seferleri kapsamında her yıl onun üzerinde gerçekleştirilen çeşitli projeler ile ülkemizin bilim insanları kutuplarda başarılı çalışmalara imza atıyor.
2019 yılında Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde ülkemizin Antarktika’da kuracağı ilk meteoroloji istasyonu büyük bir lojistik operasyon ile Kıta’ya ulaştırıldı. Üçüncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi sırasında kurulan ve aktive edilen meteoroloji istasyonumuzun verileri bir yıl süre boyunca donanım içerisinde yer alan hafızaya kaydedildi. 2020 yılında gerçekleşen Dördüncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde ise, istasyon veri akışını uydu üzerinden yapacak şekilde güçlendirildi. Uyduya iletilen veriler, Meteoroloji Genel Müdürlüğünce kayıt altına alınıp işlenerek çevrimiçi platformda paylaşılıyor.
Türk bilim insanları sefere çıkmadan önce ve sefer sırasında hava durumu ile ilgili detayları meteoroloji istasyonumuzdan alabilmektedir.
Ayrıca geçtiğimiz aylarda yayımlanan “Türkiye’nin Geçmişten Günümüze Meteoroloji Politikaları ve Stratejileri” isimli kitapta, Enstitümüz bölüm katkısı sunmuştur. “Türkiye’nin Antarktika’da Gerçekleştirdiği Bilimsel Seferler ve Meteoroloji İstasyonu Kurulumu” bölümünde ülkemizin kutuplarda yaptığı çalışmaları ve Antarktika’daki ilk meteoroloji istasyonumuzun kurulumu çalışmalarını detaylıca okuyabilirsiniz.