Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleşecek olan Yedinci Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE-VII) hazırlıkları devam ediyor.
2022-2023 Antarktika sezonunda gerçekleşecek olan TAE-VII seferinin katılımcıları, Antarktika’nın zorlu koşullarında çalışmak için doğada hayatta kalma eğitimleri aldı. Ekip, eğitimleri Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası’nda 4-5-6 Ocak 2023 tarihinde tamamladı.
Gemide yaşam, çevre kuralları, ilkyardım, soğuk iklimde emniyet ve giyinme ile ilgili teorik ve pratik derslerini tamamlayan ekip, Antarktika’daki çalışma günlerinin bir benzerini Galer Düzü Mevkii ve Aşağı Kavrun Yaylası'nda 60 santimetre kar kalınlığında yaşadı.
Yoğun kar yağışı altında geçen eğitimlerde, kurtarma, acil durumda müdahale, arazide çalışma gibi konularında da tatbikatlar gerçekleştirildi.
Lise Öğrencileri de Eğitime katıldı
Eğitime, Antarktika Kıtası'nda bilimsel projelerini gerçekleştirecek bilim insanlarının yanı sıra, TÜBİTAK BİDEB tarafından düzenlenen 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri yarışmasının birincileri arasından seçilerek projelerini denemek üzere Beyaz Kıta'ya gitmeye hak kazanan 3 lise öğrencisi de katıldı. Eğitimler sırasında Hilal Başak Demirel, Zeynep İpek Yanmaz ve Azra Ayşe Bıçakcı da 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin tüm katılımcıları ile birlikte aynı zorlukları yaşadı. Öğrenciler, kutup koşullarında bir arada kalma, birbirlerini destekleme ve tüm projeleri başarı ile uygulayabilmek için fiziksel ve zihinsel olarak hazır olabilmek adına zorlu bir eğitimi başarı ile tamamlamış oldu.
TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun tecrübeli antrenörleri eşliğinde gerçekleştirilen eğitimleri başarı ile tamamlayan ekip, Antarktika’ya gitmeye bir adım daha yaklaştı.