Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen TEKNOFEST Azerbaycan dolu dolu geçen 4 günün ardından sona erdi. TÜBİTAK'ın paydaş olarak yer aldığı festivalde TÜBİTAK standı etkinlikleriyle, bilim şovlarıyla ve sergilenen ürünleriyle dikkat çekti. Kalabalığın eksik olmadığı statta 4 gün boyunca onlarca bilim şovu gerçekleştirildi, pek çok atölyede etkinlikler düzenlendi.
Pilotsuz Uçuş Aparatları (PUA) Yarışması
TÜBİTAK'ın düzenlediği Pilotsuz Uçuş Aparatları(PUA) yarışmasının 2. ve 3.leri de ödüllerini aldı.
PUA Yarışması Üçüncüsü Ali Hərbi Məktəb Üniversitesinden Hərbi Hava Qüvvələri oldu. Yarışmanın ikincisi ise Türk Hava Kurumu Üniversitesinden SaWar takımı oldu. Kazananlar ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'dan aldı.
TEKNOFEST Azerbaycan kapsamında TÜBİTAK ve Azercosmos Şirketi yürütücülüğünde ilk kez düzenlenen Pilotsuz Uçuş Aparatları (PUA) Yarışması, 24 Mayıs 2022 tarihinde Hacıkabul Havalimanı’nda gerçekleştirildi.
Bu yıl ilk kez düzenlenen yarışma, yalnızca Türkiye ve Azerbaycan'daki yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin katılımına açıldı. Öğrencilerin uzay ve havacılık ile hava araçlarına olan ilgilerinin artırılarak, öğrencilere bu alanda temel uçuş bilgi ve becerileri kazandırılması amaçlanan yarışmaya 104'ü Türkiye'den olmak üzere toplam 156 takım başvuruda bulundu.
TEKNOFEST Azerbaycan PUA Yarışması'nda 10 Azerbaycan ve 4 Türkiye takımını oluşturan, kardeş iki ülkenin gençleri tasarladıkları İHA'larla Azerbaycan semalarında yarışmanın heyecanını yaşadı.
Hacıkabul Havalimanı’nda gerçekleştirilen PUA Yarışması'nda takımlar İHA’ları ile keşif yapma, haritalama yapma, hedef vurma, faydalı yük taşıma, yangın söndürme, imha etme gibi görevler gerçekleştirdi.
Finalist 14 takım, 26-29 Mayıs 2022 tarihleri arasında Bakü Kristal Hall yerleşkesinde gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST Azerbaycan’a katılarak Bakü Kristal Hall içerisindeki salonda kendilerine tahsis edilecek stantlarda İHA’larını ziyaretçilere sergiledi.
Yarışmada birinciye 4 bin dolar, ikinciye 2 bin dolar ve üçüncüye de bin dolar ödül verildi.
BİLİŞİM ve BİLGİ GÜVENLİĞİ İLERİ TEKNOLOJİLER ARAŞTIRMA MERKEZİ (BİLGEM)
4 gün süren festivalde TÜBİTAK BİLGEM’in geliştirdiği teknolojiler ziyaretçiler tarafından büyük ilgiyle karşılandı.
TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen katlanabilir metal mayın dedektörü ‘’OZAN’’ ile özel kum havuzunda metal hatıra parası arayan katılımcılar hem eğlendiler hem de geliştirilen ileri teknolojileri deneyimlediler.
Teknolojinin ilerlemesiyle sanal gerçeklik olgusunun gelişmesi ve Metaverse kavramının hayatımıza girmeye başlamasıyla, bu alanda yapılan çalışmaları katılımcılara sunmak ve bir deneyim yaşatmak amacıyla stanttaki etkinliklerin ana teması olarak Metaverse seçildi. “Metaverse Avatarı Oluşturma Kabini” ile kendi avatarını oluşturan katılımcılar kendi avatarlarıyla fotoğraf çektirip eğlendi.
“Gerçek hayattaki nesneleri ve yüzeyleri, ilgili görsellere dokunarak hissedebilir miyiz?” sorusunu teknik olarak cevaplamayı amaçlayan bilim dalı olan “Dokunum (Haptics) Teknolojisi” ilk kez bir festivalde görücüye çıktı. Son yıllarda yapılan yoğun çalışmalar sonucu geliştirilen "Doku-Bul Ekran" sayesinde gerçek nesnelerin yüzeylerini, onların resimlerine ekran üzerinde dokunarak hissedebilen katılımcılar bir timsahın sırtına dokunarak gerçek bir timsaha dokunma hissini yaşadı; Azerbaycan fiziki haritasına dokunarak, dağları, nehirleri ve ovaları hissetti.
TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM BAŞKANLIĞI (BİTO)
BİTO kapsamında bilim merkezleri TEKNOFEST Azerbaycan’da birbirinden renkli atölye çalışmaları ve etkinlikler ile yerini aldı. Antalya Bilim Merkezi, Bilim Üsküdar, Elazığ Bilim Merkezi, Kayseri Bilim Merkezi, Kocaeli Bilim Merkezi, Konya Bilim Merkezi ile DENEYAP Teknoloji Atölyeleri’nin birlikte gerçekleştireceği birçok etkinlik özellikle çocuklara hitap etti.
İleri Robotik Proje Şenliği ile öğrenciler Tasarım ve Üretim, Robotik ve Kodlama, İleri Robotik eğitimlerinde öğrendiği bilgileri birleştirerek projeler oluşturdu.
Kendi Molekülümü Oluşturuyorum etkinliği ile moleküllerin yapılarında ne tür atomların olduğunu öğrenip, el becerileri ile kendi moleküllerini atomlarla oluşturdu.
Robo-Arena etkinliği, güneş gözlemi, ressam robot ve artı-eksi el ele gibi etkinlikler ve bilim gösterileri gerçekleşti. Tasarım ve üretim kapsamında torna tezgahı ve kıl testere makinesi kullanılarak ahşaba şekil verildi.Ziyaretçilere talaşlı imalat hakkında bilgi aktarımı gerçekleştiriliyor. Aerojelin suyu iten özelliğini kullanarak "Hidrofobik Eller" etkinliği ziyaretçilerin ilgisini çekti.
Çıt Çıt devreler adlı etkinlik ile elektrik devrelerini tanıyan çocuklar aynı zamanda birden fazla elektrik devresi kurabilecek akımlar hakkında bilgi sahibi olurken, el becerileri ile kendi devrelerini oluşturdu. Öğrencilerin yapmış olduğu projeler alanda sergilenerek bilgi aktarımı gerçekleştirildi.
TÜBİTAK Popüler Bilim Kitaplarından farklı yaş grubundan 100 çeşit kitabın satışı ve tanıtımı yapıldı. Ayrıca Popüler Bilim Dergilerinden Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik dergileri de okuyuculara hediye edildi.
TÜBİTAK MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ (MAM)
MAM yaşam bilimleri alanında birbirinden ilginç etkinlikler ile TEKNOFEST Azerbaycan’a renk kattı.
Mikroskopta Farklı Materyallerin Uygulaması etkinliği ile Binoküler ışık ve makro lensli inceleme mikroskobunda çeşitli canlı ve sabitlenmiş malzemelerin incelenmesi, mikro yapılarının anlatılması sağlanacak. Ayrıca meraklıları için mikroskopun çalışma mantığı ve inceleme prensipleri ile ilgili bilgi verildi.
Laktik Asit Bakterilerinin Mikroskop Altında Gösterimi etkinliği ile Laktik Asit Bakterilerinin mikroskop altında gösterimi yapıldı.
Parmak İzi Tozları İle Deneysel Etkinliği’nde, TEKNOFEST Azerbaycan kapsamında manyetik parmak izi tozu ile ziyaretçilerin bir kısmına uygulamalı gösterim yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) ihtiyacı olan olay yeri inceleme sarf malzemelerinin (parmak izi tozları, spreyleri, fırçaları ve transfer folyeleri) Türkiye’de üretilmesine yönelik Ar-Ge çalışmaları tamamlandı. EGM’nin bu ürünler kapsamında 2014 ve 2015 yılı ihtiyaçları TÜBİTAK MAM Malzeme Teknolojileri tarafından üretildi. Parmak izi tozları, spreyleri ve fiberglas parmak izi fırçalarının yerli firmalara teknoloji transferleri yapıldı. Penguen Maskotu TEKNOFEST Azerbaycan’da etkinliklere eşlik etti.
Kutup Canlıları Eşleştirme Oyunu ile kutup canlılarının eşleştirme ve hafıza oyunu yöntemi ile çocuklara tanıtıldı.
İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik konusunda farkındalığı artırma amacıyla da etkinlikler düzenlendi. Gençlerden oluşacak takımlarla yarışma yapılarak Sismometre İle Yer Hareketlerini Anlık Ölçme etkinliği gerçekleştirildi.
Metanol Yakıt Pili Eğitim Kiti ile Hücreye metanol çözeltisi doldurularak çalışma prensibi anlatıldı.
Borlu Yakıt Pili Eğitim Kiti ile de sodyum bor hidrür su ile karıştırılarak çözelti hazırlanarak üretilen Hidrojen gazı yakıt pilinde elektriğe uygulamalı olarak dönüştürüldü.
TEKNOFEST Azerbaycan’da R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi maketi ve Uzay Kalifiye Güneş Paneli sergilendi.
SAVUNMA SANAYİİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ (TÜBİTAK-SAGE)
TÜBİTAK SAGE de 26-29 Mayıs 2022 tarihleri arasında Bakü Crystal Hall’de yapılacak olan TEKNOFEST AZERBAYCAN’da paydaş olarak yerini aldı.
Yerli ve milli olarak Türk mühendisleri tarafından geliştirilen mühimmat sistemlerinin sergilenmesinin yanı sıra çocuk ve gençlere yönelik teknoloji atölyelerinin de yapılmasını planlayan SAGE’nin standında, modüler güdümlü mühimmat ailesi KUZGUN, meraklılarıyla buluştu. Roket Maketi Atölyesi ve VR Sanal Gerçeklik Deneyimi etkinlikleriyle de bilim severlere hitap etti.
Roket Maketi Atölyesi de 6-14 yaş grubundaki çocuk ve gençleri roket bilimiyle yakından tanıştırmak ve roketi oluşturan alt bileşenleri de öğretmek amacıyla ziyaretçilerini ağırladı.
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk milli hava füzelerinden Bozdoğan’ın F-16 savaş uçağından büyük bir başarıyla hedefi vurduğu ilk atış testinin sanal gerçeklik gözlükleri ile gösterileceği VR Sanal Gerçeklik Deneyimi ve Kokpit içerisinden alınan 360 derece görüntü ile savaş pilotumuzla yan yana uçma ve başarılı bir test atışını izleme deneyimi de ziyaretçiler için unutulmaz anlar yaşattı.
TÜBİTAK ULUSAL GÖZLEMEVİ (TUG)
TUG, Güneş teleskobu ile gözlem etkinliği ile TEKNOFEST Azerbaycan’da yerini aldı. Özel filtreli teleskop ile yıldızımız Güneş üzerindeki lekeler, meydana gelen patlamalar izlendi. Ziyaretçiler ayrıca merak ettikleri konuları uzman astronomlarla kısa sohbetler gerçekleştirdi.
TÜBİTAK TEKNOFEST Azerbaycan’dan unutulmayacak izler bırakarak ayrıldı.